BLOG

Urban mining: de stad als nieuwe mijn

februari 20, 2012
Reacties uitgeschakeld voor Urban mining: de stad als nieuwe mijn

Europa heeft nagenoeg geen mijnen voor de winning van goud, koper, zilver, nikkel of zink. Deze dure metalen worden geïmporteerd uit landen buiten de Europese unie. Door de hoge vraag en schaarste zijn de prijzen de afgelopen jaren enorm omhoog geschoten. Europa heeft echter bergen van deze metalen in bezit. Ze zitten in o.a. mobiele telefoons, laptops en tablet computers etc. Deze metalen kunnen nu uit afgedankte apparatuur gehaald worden door verwerkers. Verwerkers in Nederland lopen voorop en gebruiken “de stad” als een nieuwe soort mijn. Dit wordt ook wel “Urban Mining” genoemd. Nederland zou wel eens grote rol kunnen spelen op dit gebied en de centrale mijn van Europa kunnen worden. De bijzondere en tevens geheime techniek om dit op een milieu vriendelijke en efficiënte manier te doen is ontwikkeld in Nederland door verwerkers en universiteiten, zoals de TU in Delft.

Het goud dat in computers en mobiele telefoons zit is een factor 100 tot 1000 maal meer dan in gouderts, vandaar dat het ook erg interessant is om hierop in te spelen.

De behoefte naar deze metalen is inmiddels zo groot, zodat nu wordt gedacht om metalen uit oude vuilnisbelten te halen.

De natuurlijke voorraden raken op en de winning van metalen uit afgedankte elektrische apparatuur maakt Europa minder afhankelijk van zeer vervuilende buitenlandse mijnen. Daarnaast ligt er een kans voor Nederland om als de centrale grote mijn te worden van Europa wat goed is voor onze economie.

Als kringloopwinkel van Venlo zorgen wij dat apparatuur die niet meer geschikt is voor wederverkoop afgevoerd wordt via wecycle. Wecycle levert deze apparatuur weer aan verwerkers, zodat zij op een milieu verantwoorde manier nieuwe grondstoffen, zoals metalen hieruit kunnen halen.

Hieronder kunt u de video zien van eenvandaag over Urban Mining in Nederland. Zo krijgt u inzicht in wat er bijvoorbeeld met uw oude mobieltje gedaan wordt.