BLOG

Whitewashen of shabby chic maken?

juni 10, 2013
Reacties uitgeschakeld voor Whitewashen of shabby chic maken?

Veel klanten van kringloopwinkel Sans Fin in Venlo willen graag hun meubels whitewashen of shabby chic maken. Vaak wordt dit ook “brocante” genoemd. De kringloopwinkel biedt veel meubilair dat hier geschikt voor is. Wekelijks komen er nieuwe meubels binnen die je hiervoor kunt gebruiken. Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken of weet je niet wat geschikte meubels zijn lees dan hieronder het gehele verhaal of kom naar onze winkel dan geven we je advies.

Welke meubels zijn geschikt voor te whitewashen en/of shabby chic te maken?

In ieder geval kun je grenen en eiken meubels goed whitwashen of verven. Hiervoor dien je wel het hout voor te bewerken. Meubels met een kunststof fineer laagje zijn in principe niet geschikt, maar als je grondverf zou gebruiken kun je het in ieder geval wel verven. lees meer over het bewerken van meubels in de volgende alinea’s.

Wat is whitewashen?

whitewash effect
Whitewash effect

Whitewashen of op zijn Nederlands gezegd krijtwassen is krijtwas ook wel kalkwas genoemd of (vaak verdunde) krijtverf aan brengen op meubels, zodat de nerf van het hout zichtbaar blijft. Vroeger werd dit naast het aanbrengen op meubels ook op allerhande andere zaken aangebracht, zoals wand en vloer. Dit deed men niet per se om cosmetische redenen maar eerder vanwege de ontsmettende werking. Op vandaag doet men dit o.a. om een landelijk of “brocante” effect te verkrijgen.

Tip: Bij de Action in bijv. Venlo of Blerick kun je krijtverf (gesso) kopen, deze men gebruikt voor het aanbrengen op schilder doeken om een witte achtergrond te krijgen. Deze is niet duur en werkt uitstekend om een whitewash effect te verkrijgen, misschien dat je de verf ietwat wil verdunnen om het gewenste effect te krijgen. Gesso kunt je overigens in elke hobbywinkel krijgen, maar daar is hij vaak wat duurder. Je kunt ook originele krijtwas kopen, deze kost om en om de 15 euro. Veel webshops op het internet verkopen dit product.

Whitewashen wordt vaak verward met sleets geverfd meubilair, of wel in een kleur geverfde meubels met nagemaakte gebruikssporen, waarvan de verf op sommige delen weggesleten (sleets is) en/of afgebladderd en/of gepatineerd is. Dit noemt men ook wel shabby chic. Vaak wordt de term brocante ook voor dit soort meubilair gebruikt.

Hoe whitewash ik meubels?

Om een meubel te whitewashen dien je het meubelstuk eerst voor te behandelen. Je begint allereerst met het geheel vetvrij te maken met bijvoorbeeld wasbenzine en indien nodig licht op te schuren. Daarna kun je pas de krijtverf (gesso) eventueel verdund of krijtwas aanbrengen, waarna je deze uitwrijft met een doek in de richting van de houtnerf. Doe dit in kleine stappen anders droogt de verf te snel op, waardoor je deze niet meer kunt uitwrijven.

Je kunt ook geverfde meubels whitewashen. Je maakt hier ook alles vetvrij en schuurt het eventueel licht op, daarna breng je pas de krijtverf of krijtwas aan.

In principe zijn meubels met een laklaag (vernis-achtige laag) niet echt geschikt voor te whitewashen, tenzij je de laklaag geheel weg schuurt. De krijtverf moet immers in de nerven achter blijven om het echte whitewash effect te verkrijgen. Als je geen zin hebt om het helemaal op te schuren kun je het ligt opschuren en dan whitewashen en kijken of je toch een leuk effect krijgt.

Sommige mensen doen ook zelf eerst een kleurtje aanbrengen, waarna ze het whitewashen. Hier wordt vaak voor een pastelkleur gekozen.

Wil je gewhitewashte meubels ook “shabby chic” maken. Met andere woorden “oude accenten” aanbrengen lees dan het hoofdstuk “Hoe maak ik meubels shabby chic?”

Wat is “shabby chic”?

Shabby chic meubels ook wel “broncante” genoemd zijn geverfde (vaak wit of pastelkleur) meubels met duidelijk zichtbare gebruikssporen of wel ouderdomssporen. Meestal uit zich dit in verf die deels afgesleten en/of afgebladderd is, waardoor het hout of een onderliggende verflaag zichtbaar wordt.

Shabby chic effect
Shabby chic effect

Hoe maak ik meubels shabby chic?

Voordat je kunt beginnen met verven dient het meubelstuk eerst voor behandeld te worden. Je neemt een fles wasbenzine waarmee je de oppervlakte ontvet. Zo kan het vet (vaak resten van boenwas) niet in het schuur papier komen te zitten, waardoor je het ook dieper in het hout zou kunnen wrijven. Daarna schuur je met fijn schuurpapier of een schuurspons het geheel licht tot goed op, waarna je het weer afwast met wasbenzine. Nu ga je, indien je wenst grondverf of hecht primer aanbrengen, zodat de uiteindelijke verflaag goed blijft zitten. Veel mensen gebruiken geen grondverf, omdat de verf toch meestal goed hecht en omdat het hier om het “shabby chic” effect gaat het niet altijd even netjes hoeft te zijn. Indien je grondverf hebt gebruikt schuur je het meubelstuk wederom licht op, waarna je het geheel weer afwast met wasbenzine. Vaak gebruikt men nog een kleur (bijvoorbeeld bruin) om over de grondlaag te doen, alvorens je de uiteindelijke laag aanbrengt. De bruine kleur is dan de tussenlaag. Dit doet men omdat de vaak grijze grondverf zichtbaar wordt bij het aanbrengen van de oude accenten. Wat meestal niet wenselijk is.

Deze voorgaande stappen onderneem je ook voor reeds eerder geverfd meubilair. Vaak zijn die niet met boenwas in gestreken maar hebben toch een vetlaagje. Let op je hoeft niet alle oude verf resten weg te schuren. Gewoon ligt opschuren, totdat je een glad oppervlakte hebt is vaak genoeg.

Nu ben je klaar om de uiteindelijke verflaag aan te brengen. Je verft het gehele meubelstuk in de gewenste kleur. Je laat het minimaal 48 uur drogen/doorharden, voordat je begint met het aanbrengen van de oude accenten.

Oude accenten

Om oude accenten, of wel sleetse look te verkrijgen neem je fijn schuurpapier en gaat de verf weg schuren op de door jou uitgekozen plaatsen. Vaak schuurt men de verf weg op de plaatsen waar men bij veelvuldig gebruik en ouderdom de slijtage verwacht.

Indien je grondverf hebt gebruikt en een tussenlaag hebt aangebracht schuur je zolang totdat de tussenlaag zichtbaar is.

Indien je patina wil aanbrengen kun je dit bijvoorbeeld met verdunde bruine verf doen. In de hoekjes, versleten gedeeltes en gaatjes kun je het wat dikker aanbrengen, waarna je het met een doek uitwrijft.

Hoe krijg ik afgebladderde verf?

Om verf te kunnen afbladderen moet je ervoor zorgen dat de verf niet op de ondergrond van het hout hecht. Dit kun je doen door op de plaatsen waar je geen verf wil hebben vaseline (of vetachtige substantie) te strijken. Daarna verf je het gehele meubelstuk. Let op dat je de vaseline niet teveel uitstrijkt met verven. Nadat de verf goed gedroogd/gehard is wrijf je met een doek over de plaatsen waar de vaseline zit om de verf te verwijderen. Op de plaatsen waar de verf afgebladderd is kun je eventueel patina aanbrengen om het hout er verweert of oud uit te laten zien.

Wees creatief en niet te bang om iets fout te doen. Met de gekste ideeën krijg je vaak de leukste effecten. Veel succes en plezier.